Helsinki wordt voor een stedentrip vaak overgeslagen, en waarom is dan mijn vraag? Nou, ook ik zou hier niet heen zijn geweest als het niet voor mijn beste vriendin Sanna was die hier woont. De meeste onder ons zien alleen de luchthaven van Helsinki om vervolgens door te vliegen naar Fins Lapland, groot gelijk geef ik jullie (dit staat ook nog op mijn bucket list). Ik vloog afgelopen december van Amsterdam naar Helsinki met KLM, je kunt ook vanaf Brussel of Düsseldorf vliegen met Finnair. De vlucht gaat zo voorbij, want binnen 2,5 uur ben je aangekomen in Helsinki!

Dag 1

Ik vloog op vrijdag middag vanuit Amsterdam, eenmaal aangekomen in Helsinki kun je heel gemakkelijk de trein pakken naar het centrum. Dit duurt ongeveer 50 minuten en ik heb gekozen om een enkel kaartje te pakken dit was ongeveer €6,- euro. Je kunt er ook voor kiezen een meerdaagse kaart te kopen, ik heb dit gedaan voor het openbaar vervoer voor zones A & B (hiermee kun je dus niet naar de luchthaven, vandaar het enkele kaartje). Je bent dan vele malen goedkoper uit en zonder openbaar vervoer kom je nergens in Helsinki!

Na gesetteld te zijn bij Sanna thuis zijn wij naar Hills Dumplings geweest, een leuk restaurantje in het centrum van Helsinki. Ik was voorbereid op dure prijzen, maar met de hoge kosten in Nederland tegenwoordig viel het mij allemaal mee. Wij hadden drie gerechten gedeeld en cocktails genomen en wij waren ongeveer €30,- euro per persoon kwijt.

Dag 2

Vandaag de dag rustig begonnen, maar ik ben op een missie om alle Finse delicatessen te proberen. Onze eerste stop was de Hakaniemi Market Hall, een echte authentieke Finse binnen markt waar je letterlijk van alles kunt kopen en proeven! Hier heb ik mijn poging gewaagd aan rendier op Fins roggebrood (letterlijk de kerstsfeer proeven) en Karjalanpiirakka, dit is een soort rijstpasteitje met geprakt ei. Het laatste was echt niet mijn ding, maar ik houd ook niet van rijstepap dus daar zal het vast aan liggen.

Door naar de volgende bezienswaardigheid, de Domkerk van Helsinki of wel de Lutherse Kathedraal genoemd. Je kunt hem haast niet missen want dit grote witte gebouw met zijn groene koepels valt zeker wel op. Het Senaatsplein, waar het gebouw aan ligt, wordt tijdens de feestdagen omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt! Ben je hier tijdens de feestdagen vergeet dan niet om Glögi te drinken, dit is een soort glühwein maar dan zonder alcohol (met alcohol is trouwens ook mogelijk).

Verder hebben we nog de Oespenski Kathedraal bekeken en zijn we daarna doorgelopen naar de Kauppahalli voor ingrediënten voor het avond eten. We hebben namelijk heerlijk Lohikeitto gemaakt, dit is een Finse zalmsoep en je kan mij hier echt voor wakker maken!

Deze hele dag kon natuurlijk niet zonder een paar koppen koffie, op iedere hoek vind je wel leuke cafés! En als je dacht dat je alleen maar koffie kan bestellen dan heb je het goed mis, hier gaat dat altijd gepaard met een lekker gebakje of hapje.

waterval atlasgebergte
ezel atlasgebergte imlil

Dag 3

Suomenlinna, de naam zegt je waarschijnlijk niks maar dit forteneiland (welke op de UNESCO lijst staat) ligt op ongeveer 15 min van Helsinki en je kunt er makkelijk naar toe met de ferry. Onderweg kom je leuke eilandjes tegen, waarvan sommige bewoond zijn en andere weer niet. Het leukste wat we zagen was een restaurant op een eiland waar je met een klein bootje heen kunt (ik heb de naam hiervan niet opgeslagen, excuses)!

Suomenlinna of het vroegere Svaeborg was gebouwd door de Zweden om het huidige Helsinki te beschermen van aanvallen. Tegenwoordig kun je er heerlijk wandelen, de forten bekijken, een hapje eten of musea bezoeken.

Op Suomenlinna staan een aantal plattegronden, of je kunt een kaart bij aankomst meenemen met alle bezienswaardigheden. Wij hebben er echter voor gekozen om gewoon maar lekker rond te dwarrelen en kwamen zoal voorbij de kerk van Suomenlinna, de graftombe van Ehrensvärd en de kustbatterij met kanonnen.

Het was enorm leuk om hier een halve dag naar toe te gaan en met de sneeuw gaf het ook zeker een interessant sfeertje, maar kijk wel uit als je in de winter gaat. Ook al heeft dit eiland nog een aantal inwoners, het was overal enorm glad!

Telouet kasbah
Ait ben haddou unesco

Dag 4

Alweer mijn laatste dag in het koude Helsinki, we zijn de dag begonnen met een ontbijtje in het oudste café van Finland namelijk café Ekberg 1852. Reserveer dit op tijd want dit café zit bijna altijd volgeboekt! Het ontbijt is in een buffet vorm en alles wordt vers gemaakt, daarnaast kun je er ook heerlijk lunchen.

Vervolgens zijn we naar Huvilakatu gelopen, deze straat is een beetje te vergelijken met Notting Hill. Het is gevuld met kleurrijke en traditionele huisjes, je kunt hier je ideale (insta) foto maken, er rijdt bijna geen verkeer en er zijn geen toeristen te bekennen!

Hierna stonden nog twee bezienswaardigheden op de planning, het Sibelius Park en de Nationale Bibliotheek van Finland (deze vond ik een beetje tegenvallen helaas). Het Sibelius Park was enorm druk, touring cars met toeristen stonden geparkeerd, alleen maar om het Sibelius Monument te aanschouwen. Het beeld is helemaal van staal en het is zo ontworpen dat het zijn eigen muziek maakt door de wind die in de holle pijpen komt. Verscholen in dit park zit het enorm leuke café Regatta, heel klein maar ideaal voor een kopje koffie met Mustikkapiirakka (blauwe bessen taart).

Mijn vlucht terug is de volgende dag om 7 uur s’ ochtends, gelukkig voor mij is het openbaar vervoer in Helsinki zo goed geregeld dat ik om 3 uur s’ nachts de bus naar het vliegveld kan nemen en zo ruim op tijd ben voor mijn vlucht terug naar Amsterdam!

Wat je zeker niet mag missen, maar ik voor deze keer heb overgeslagen!

Een paar plekjes die ik heb overgeslagen vanwege tijd te kort of omdat het niet mogelijk is in de winterperiode, maar wat je zeker op je lijst kunt zetten

 

  • Ateneum Kunstmuseum
  • Temppeliaukio Rotskerk
  • Nuuksio National Park
  • Fins Nationaal Theater
  • De boot naar Tallin voor een volle dag (de overtocht duurt ongeveer 2 uur en kost rond de €35 euro voor een retour)