New York, een wereldstad waar ik al enorm lang naar toe wil gaan! Nu was het dan eindelijk zover en mocht ik een week doorbrengen in the Big Apple. Ik neem je mee langs de highlights en de verborgen parels die deze stad te bieden heeft. Deze reis hebben wij bij onze partner FTI Reizen ondergebracht, je kunt dan namelijk een vlucht (inclusief ruimbagage!) en accommodatie als pakket boeken! 

Dag 1

Een directe vlucht met Delta Airlines van Amsterdam naar New York (JFK), een vlucht waarbij wij een uur eerder dan gepland aankwamen. Heerlijk comfortabele stoelen en met nog eens prima eten, de service aan boord was echt top! De customs in New York iets minder, ik kan hier wel een heel hoofdstuk over schrijven maar bereid je voor op lange wachttijden en als je er net zoals ik uitgepikt wordt wens ik je in ieder geval veel succes toe.

Na het verzamelen van onze koffers hebben wij de AirTrain genomen naar Jamaica Station. Dit kost je $8.25 per enkele reis, hierna waren wij te moe om nog uit te vogelen hoe de metro werkte en hebben we dus een taxi naar ons hotel genomen. Het is even zoeken hoe en waar je de taxi’s mag aanhouden, maar de chauffeurs zijn erg behulpzaam!

We verbleven in het heerlijke Ameritania at Times Square, wij hadden de Deluxe King room geboekt en dit was echt de perfecte grootte! Na opgefrist te hebben brachten we (kort) een bezoekje aan Times Square, een plek met veel prikkels en derde-rangs Disney figuren die op je geld azen. Onze avond zijn wij geëindigd bij Briciola, een schattig Italiaans restaurantje waar wij ons hadden voorbereid op hoge prijzen en dat was ook zeker zo. Denk aan $13 dollar voor een glas wijn, maar ach je bent op vakantie dus dan moet je ook kunnen genieten (misschien niet iedere avond)!

Dag 2

Onze eerste volle (enorm toeristische) dag in New York begonnen we met echte American pancakes voor ontbijt, als je dacht dat leuke ontbijt tentjes makkelijk te vinden zijn in New York dan heb je dat goed mis. Het leven is hier gehaast, voor iedereen, en dat zie je ook terug in de ontbijt en lunch plekken. Alles wordt in to go bekers en verpakking aan je meegegeven, of je nu even binnen wilt blijven zitten of niet. 

Na ons ontbijt hebben wij de metro gepakt naar de 9/11 memorial en museum, je loopt met een zwaar gevoel rond en krijgt dan pas het besef wat voor een impact het heeft gehad. Wij zijn zelf niet het museum in geweest, maar het schijnt enorm indrukwekkend te zijn. Hierna vervolgden wij onze weg naar Wall Street, om de welbekende Charging Bull te zien! Een enorme trekpleister, want iedereen wilt er natuurlijk mee op de foto (inclusief wijzelf, maar deze foto bespaar ik jullie). Hierna was het tijd voor de verschillende wijken, namelijk Little Italy (waar je zeker een espresso en cannoli moet bestellen bij Cafe Roma), Soho en Chinatown. Wij besloten om in Chinatown te gaan lunchen bij Nom Wah Tea Parlour, je moet misschien even in de rij wachten maar het is het meer dan waard! Het eten was amazing en het was ook nog eens goed voor onze portemonnee. Haal wel cash want je kunt hier niet met je creditcard betalen.

Na deze goed gevulde lunch was het tijd om onze ultieme toeristische route te hervatten, op ons lijstje stonden nog The Flat Iron Building en The Empire State Building. Eerlijk is eerlijk, deze twee waren voor ons een beetje een anti-climax. Dit kwam doordat de Flat Iron Building in de steigers stond vanwege renovaties en je loopt zowaar voorbij The Empire State Building als je niet helemaal omhoog kijkt! We sloten onze avond af bij Toloache, een leuk Mexicaans restaurant met een moderne twist.

waterval atlasgebergte
ezel atlasgebergte imlil

Dag 3

Een dag om de ‘’andere’’ kant van New York te gaan ontdekken! We begonnen onze ochtend bij Ellens Stardust Dinner, een must visit als je naar New York gaat. Deze diner staat bekend om hun zingend personeel, welke optreden tijdens je ontbijt/lunch/diner. Misschien was het niet ons beste idee om hier voor ontbijt heen te gaan, maar het was een goede manier om wakker te worden! Het was leuk om geweest te zijn, maar hier hoefde wij daarna ook niet meer naar terug. De gerechten zijn van goede kwaliteit, maar de prijs ligt nog hoger dan andere diners en je zit bijna bij je buren op schoot!

We vervolgde onze weg naar Williamsburg, een hippe wijk met leuke boetiekjes, cafés en veel street art! Via Williamsburg zijn we naar de wijk Dumbo gegaan, dit gedeelte bestaat uit omgebouwde pakhuizen. Je hebt hier een mooi uitzicht op de Manhattan Bridge en de skyline van Manhattan. Wij zijn langs het water doorgelopen richting Brooklyn Bridge, waarbij we een korte tussenstop hebben gemaakt bij de Time Out Market voor een snelle lunch. Een leuke foto tip, de Time Out Market heeft een terras boven waarbij je een mooie view hebt van de Brooklyn Bridge (zonder te veel mensen op de achtergrond)!

Het was even zoeken hoe wij de Brooklyn Bridge op kwamen, maar eenmaal boven aangekomen is het uitzicht spectaculair! Het is zeker wel mooier om van Brooklyn naar Manhattan te lopen, zo loop je namelijk naar de Manhattan skyline toe en deze is echt wel mooier dan de Brooklyn skyline (naar mijn mening!).

Telouet kasbah
Ait ben haddou unesco

Dag 4

Het weer van New York is net zo onvoorspelbaar als dat van Nederland. Er was de hele dag regen voorspelt, dus wij zijn na ons ontbijt via Central Park naar the MET Museum gelopen. Wij waren rond 11:00 in het museum aangekomen en na het kopen van ons kaartje (dit was $30 dollar, je kunt kaartjes bij ticket machines halen en hoeft dus niet in de rij te staan voor de kassa) hebben wij een deel van het museum bezocht. Het is een gigantisch museum en je kunt ook zeker niet alles in een dag bekijken. Gelukkig voor ons was er een expositie over Nederlandse Schilders, die wij nog even meegepakt hebben. Na 2,5 uur hadden wij wel genoeg kunst gezien en was het een chaos in de lobby van het museum. Zelfs buiten gingen de rijen voor het museum door, een tip vanuit ons is dus om zo vroeg mogelijk naar het museum te gaan!

De regen die voorspeld was is trouwens niet gevallen en wij hebben dus onze weg vervolgd naar het Grand Central Station. Hiernaast staan ook de Chrystler en Vanderbilt building, je kunt naar de top van het Vanderbilt building gaan namelijk de Summit. Wij hebben hier niet voor gekozen, op onze planning staat namelijk de Top of the Rock van Rockefeller Center.

Op onze terug weg naar het hotel hebben we een korte stop gemaakt bij de New York Public Library en Bryant park, wat erachter ligt. Tevens hebben we nog een extra kijkje genomen op Times Square, aangezien we op onze aankomst dag er niet echt van hadden genoten. We sloten onze avond af in de wijk Hell’s Kitchen bij Empanada Mama. Hell’s Kitchen was trouwens echt onze favoriete wijk om te gaan eten, zowel ontbijt als diner hebben wij hier vaak gehaald. Het was vanaf ons hotel ongeveer 10 minuten lopen!

Dag 5

Een heerlijke zonnige dag in maart, wie had dat gedacht! Wij begonnen onze dag in Chelsea, beter gezegd High Line Park. Dit is een lang uitgestrekt park op een verhoogde oude treinrails, midden in Manhattan. Je hebt hier prachtig uitzicht over Manhattan en de Hudson River, wij kwamen met onze route uit in Meatpacking District. Hier zijn we meteen naar Little Island gegaan, een kunstmatig eilandpark. We hebben een tijdje in Meatpacking District rondgelopen en de Chelsea Market bezocht (super leuke winkels en restaurantjes).

Doordat wij de hele dag alles wandelend hebben gedaan vloog de dag voorbij! We wilden via Greenwich terug naar het hotel lopen en kwamen per ongeluk uit bij het levendige Washington Square Park. Hier hebben we even genoten van alle optredens die er waren en mensen die van alles verkochten. Hierna zijn we via het welbekende 5th avenue terug naar ons hotel gelopen, we hadden nog wel de St Patrick’s Church gespot!

Dag 6

Alweer onze laatste ‘’volle’’ dag in New York! Na weer een heerlijk ontbijtje (met de nodige koffie) pakte wij de metro naar de ferry. Niet de ferry tour naar the Statue of Liberty & Ellis Island van meer dan $30 dollar per persoon, maar de gratis Staten Island Ferry. Dit alternatief vaart precies langs onze Lady Liberty en als je zoals ons het niet nodig vindt om op het eiland te komen dan is dit een perfect alternatief! In ongeveer 20 min ben je aan de overkant en kun je eigenlijk meteen de ferry weer terug pakken. Aan de overkant is namelijk niet super veel te beleven, het uitzicht was wel mooi! Nadat we weer terugkwamen hebben wij een wandeling langs het water gemaakt naar pier 35. Waarom specifiek daarheen hoor ik je denken, nou ik had online gezien dat hier leuke schommels stonden met uitzicht op de Brooklyn en Manhattan Bridge. Een pluspunt was dat de zon heerlijk scheen, dus we hebben hier zeker even van genoten!

Na wat souvenirs kopen was het dan bijna tijd voor onze afsluiter, namelijk de Top of the Rock! Rockefeller Centre is van zichzelf al indrukwekkend om te zien, maar bovenin was het echt prachtig. Letterlijk het hoogtepunt van onze reis, langzaam New York verlicht zien worden! Het kost je $40 dollar (in 2023) om naar boven te komen, maar dit was het meer dan waard. Mocht je ook in maart gaan, let dan op! Er zijn twee soorten tickets, de normale en de ‘’sunset’’ waar je $10 dollar extra voor betaald. Wij hadden de dag van te voren gekeken hoe laat de zon onder ging en besloten de gok te wagen door een ticket van half 6 te boeken (het goedkopere ticket). Gelukkig hebben wij kunnen genieten van de zonsondergang en pakte het in ons geval goed uit! Bereid je voor dat het enorm druk boven is en dat je wat geduld moet hebben om van het uitzicht te kunnen genieten, maar dat neem je voor lief als je naar een toeristische trekpleister gaat!

Als afsluiter hebben wij heerlijk gedineerd bij Norma’s in Hell’s Kitchen, samen met een glaasje bubbels (ja, deze was $14 dollar per glas) geproost op onze mooie reis!

De volgende dag was het tijd om te vertrekken, om het af te leren hebben wij voor de laatste keer American pancakes gegeten bij Andrews NYC Diner. Ik kan je zeggen, dit waren de beste pannenkoeken van onze hele reis! Na onze koffers gepakt te hebben besloten we dit keer de metro en AirTrain naar de luchthaven te nemen, en nee dat ging ons nog steeds niet soepel af en ik snap het metro systeem van New York nog steeds niet! We zijn er uiteindelijk gekomen en op Nederlandse bodem heb ik toch echt wel weer genoten van lekker lang tafelen en zal je mij in ieder geval niet meer horen zeggen dat iets duur is!