Een mysterieuze en tegelijk chaotische stad, dat is de beste omschrijving voor Marrakech. Samen met een groep van 50 personen ben ik naar Marrakech gevlogen voor een intensieve 5 – daagse reis. Vanaf Eindhoven ben je in ongeveer 3,5 uur in deze sprookjesstad! Ik neem je mee tijdens deze reis vol avonturen en onvergetelijke excursies, wie weet wil je er zelf ook een bezoekje brengen.

Marrakech

Er valt genoeg te zien in de stad zelf, zowel het nieuwe als het oude gedeelte hebben veel bezienswaardigheden. De route van Almas Hotel ( waar wij met de groep verbleven) naar het Djemaa El Fna plein was al bijzonder en voordat ik het plein op liep ben ik langs de Koutoubia Moskee gelopen. Bij het plein aangekomen weet je niet waar je moet kijken, je ervaart echt een cultuurschock. Laat de drukte achter je en verdwaal tussen de souks, maar kijk uit voor scooters, karretjes, toeristen en locals die van overal vandaan komen!

Vergeet tijdens je reis niet om het mooie Bahia Paleis te bezoeken, dit paleis ligt midden in het historische centrum van Marrakech. Het is een toeristische trekpleister, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De entree tot het paleis kost je ongeveer 70 Marokkaanse Dirham. Een leuk weetje over het paleis wat onze gids vertelde is dat het paleis werd gebouwd voor de grootvizier, zijn vier vrouwen en meer dan honderd concubines.

Waar het voor mij helaas te druk was, maar wat ik wel graag had willen bezoeken is de oude koranschool Medersa Ben Youssef. De Ben Youssef medersa was ooit de grootste en belangrijkste in Noord-Afrika, tegenwoordig wordt deze niet meer gebruikt. Het schijnt een van de mooiste gebouwen van Marrakech te zijn, dus hier moet ik zeker nog een keer voor terug komen.

In het nieuwe gedeelte van Marrakech ligt Jardin Majorelle ook wel bekend als de tuin van Yves Saint Laurent. Deze botanische tuin is enorm populair door de kobalt blauwe gebouwen die er te vinden zijn. Wil je een bezoek brengen aan de tuin, dan is mijn advies om voor 09:30 er te zijn. Ik kwam aan om 09:00 en de tuin vond ik toen al veel te druk, maar het moment dat ik de tuin uit liep en een meterslange rij voor de ingang zag staan was ik toch wel blij dat ik daar niet tussen stond. Entree tot de tuin is ongeveer 120 Marokkaanse Dirham, daarnaast kun je ook nog toegangskaartjes kopen tot de musea als je hier interesse in hebt.

Marrakech Koutoubia Moskee
Jardin Majorelle Marrakech

Imlil/Atlasgebergte

Op onze originele planning hadden wij een compleet vrije dag maandag, zonder excursies. Toch bleek er veel vraag vanuit de groep te zijn voor een excursie in het Atlasgebergte. Samen met onze lokale agent hebben wij een leuke excursie naar Imlil georganiseerd. Deze excursie onder begeleiding van een lokale gids brengt ons met een wandeling van ongeveer 1,5 uur door het mooie Atlasgebergte met als eindpunt de waterval. Na deze wandeling hebben wij bij een lokale familie een heerlijke Marokkaanse lunch gekregen!

De verschillen tussen Marrakech en Imlil zijn enorm groot, in het gebergte leven de inwoners nog erg traditioneel en brengen de ezels het eten (en de mensen) naar boven. De gastvrijheid van de Marokkanen is enorm groot en toen wij bij de lokale familie aankwamen zijn we hartelijk ontvangen en heb ik in ieder geval enorm genoten van het eten.

waterval atlasgebergte
ezel atlasgebergte imlil

Telouet/Aït Ben Haddou

Wat een dag was dit, al vroeg begonnen we aan onze reis naar Aït Ben Haddou. Onderweg zijn we gestopt in Telouet, een klein plaatsje aan de voet van de Atlas. Hier staat de Kasbah ook wel Kasbah Glaoui genoemd, dit ooit prachtige paleis bestaat nu nog vooral uit ruïne en een deel is ondertussen gerestaureerd. Telouet ligt aan een weg, welke vroeger een van de belangrijkste handel route was. De rest van de geschiedenis ga ik je niet verklappen, daarvoor moet je zelf Telouet bezoeken en je laten rondleiden door een lokale gids! Het paleis wordt namelijk gerestaureerd mede door de hulp vanuit het toerisme, het kost je maar 20 Marokkaanse Dirham en dit gaat allemaal naar het behouden en restaureren van het paleis. Het is heerlijk om even weg te zijn van de drukte van Marrakech en Telouet is zeker het bezoeken waard!

Wij hebben ondertussen onze weg vervolgd naar Aït Ben Haddou, Aït Ben Haddou is een ksar die tegen een heuvel is aangebouwd. Misschien komt Aït-Ben-Haddou je wat bekend voor, het wordt namelijk vaak als filmdecor gebruikt. Zo zijn bekende films en series als Game of Thrones en Gladiator hier opgenomen.

Samen met onze lokale gids en een deel van de groep zijn wij naar de top gelopen en kun je de architectuur van dichtbij zien. De gehele stad is namelijk gemaakt van hout en leem, het was een belangrijk knooppunt voor handelsroutes tussen Marrakech en de Sahara. Het uitzicht wat je vanaf de top hebt is onbeschrijfelijk mooi!

Wij hebben Aït Ben Haddou met een dagtocht vanaf Marrakech gepland, het is een lange rit van 200km heen en 200km terug. De rit brengt je wel langs het mooie Altasgebergte alleen op de terugweg een regenbui krijgen vertraagt de boel enorm. Ik zou aanraden, als je zelf deze trip wilt plannen, om een overnachting in Aït Ben Haddou te nemen!

Telouet kasbah
Ait ben haddou unesco